Укр
Privacy & Cookies
Ми використовуємо файли cookie, щоб ти мiг отримати бiльше вiд нашого сайту. Продовжуючи перегляд цього веб-сайту, ти погоджуєшся на використання файлiв cookie.
Відхилити
Прийняти

Хорватський великодній хліб

рецепт приготування пасхального хліба

2.58 5

img 1870

Інгредієнти

  • Борошно 500 г
  • Свіжі дріжджі (сухі) 42 г (14 г)
  • вершкове масла 100 г
  • цукор 100-150 г
  • Яйця 2 шт
  • Яєчні жовтки 4 шт
  • Молоко 200 мл
  • ром 2 ст. л.
  • Лимонна цедра 1 шт.
  • сіль дрібка
  • родзинки 50 г

Опис рецепту

Pinca — є головною зіркою хорватського великоднього меню, але його можна їсти навіть цілий рік. Пінця, пінца, паґача, сирниця або пинзя — це солодкий хліб, який подається як частина традиційної трапези на Великдень в Хорватії. В Істрії його називають pinca (пінца), а в Далмації — sirnica (сірніца), у Загір’ї — Яяра. У деяких частинах Хорватії пінца також відома як хліб погач.

Слово pinca походить від італійського pinza (кусачки, плоскогубці, кліщі). Отже, саме розрізання знака зірки дає назву цьому солодкому хлібу. Це також кулінарна підказка, тому що найкращий спосіб зробити знак зірки — використовувати ножиці, а не ніж. 

Пінца або сирниця на пасху

Пінца або сирниця зазвичай має форму невеликої кульки з вирізом у верхній частині у формі хреста, оскільки це символізує страждання Ісуса Христа або «літери Y», що ділить пінцу на три частини, що символізує Святу Трійцю в християнстві. Пінца збагачена яйцями, що також має символічне значення, оскільки це свого роду постійне нагадування про християнство та воскресіння Христа. 

Правильно їсти солодку паску пінцу — після освячення її в церкві. Люди візьмуть кошики, наповнені пінцею, яйцями та шинкою, і підуть на месу у Велику суботу або рано на Великдень. Тільки тоді подадуть на сніданок хорватский пасхальний хліба.

Рецепт хорватського великоднього хліба (Sirnica або Pinca)

Найголовнішим етапом — є приготування тіста яскравого жовтого кольору зі свіжих та якісних яєць. Цей рецепт насичений смаком, оскільки ми додали родзинки, змочені в ромі, цедру лимона або апельсина. Можна використовувати інші види сухофруктів і ванільний цукор.

Перейдемо до рецепту:

тісто на пасху

  1. Замочіть родзинки в теплій воді або ромі на 5-10 хвилин. Після чого, злийте з них воду.
  2. В невелику миску помістіть свіжі дріжджі та злегка подрібніть їх пальцями на дрібні шматочки. Додайте 100 мл теплого молока і ¼ чайної ложки цукрової пудри. Обережно перемішайте та залиште приблизно на 20 хвилин поки на поверхні не утворяться легкі бульбашки.
  3. В окрему миску покладіть 1 свіже яйце Ясенсвіт, 4 жовтки і злегка збийте їх. Додайте розтоплене вершкове масло, цукор, ром, терту лимонну цедру, 100 мл молока і дрібку солі. За допомогою виделки добре перемішайте всі інгредієнти.
  4. У велику миску помістіть борошно, додайте яєчну суміш і дріжджову суміш. Для початку добре перемішайте всі інгредієнти дерев’яною ложкою або лопаткою. Коли всі інгредієнти добре з’єднаються, перенесіть суміш на чисту, добре присипану борошном поверхню.
  5. Працюйте руками, додаючи трохи борошна, якщо тісто занадто липке, вимішуйте тісто, доки не вийде дуже гладке та м’яке тісто з усіма інгредієнтами.Тісто спочатку буде досить вологим і липким, будьте дуже терплячими і не піддавайтеся спокусі додати занадто багато борошна занадто рано. Під час замішування, навпаки, якщо ви вважаєте, що тісто занадто жорстке і сухе, додайте більше теплого молока.
  6. Вимішуйте тісто приблизно 10-15 хвилин, розтягуючи його та згинаючи, поки тісто не стане однорідним і не прилипне до поверхні.
  7. Сформуйте з тіста кулю, помістіть його назад у попередньо змащену маслом велику миску. Накрийте харчовою плівкою, залиште відпочивати і вистоюватися при теплій кімнатній температурі мінімум на 2 години. Через цей час ваше тісто має збільшитися щонайменше вдвічі.
  8. Вийміть тісто з миски, покладіть його на присипану борошном поверхню, додайте родзинки і ще раз вимісіть тісто. Розділіть тісто на дві рівні частини і сформуйте з них кулю або іншу продовгувату форму.
  9. Застеліть велике деко пергаментом та викладіть розділені частини тіста на деко. Накрийте чистим кухонним рушником і поставте в тепле місце і дайте їм відпочити і настоятися ще 2 години. Або можете поставити деко в духовку. Головне, переконайтеся, що ви вийняли деко з духовки, перш ніж її розігріти до 180°С.
  10. Дуже гострим ножем рішуче виріжте хрест на поверхні пасхального хліба, стежачи за тим, щоб ви не перетягнули тісто. Надріз повинен бути досить глибоким, але не настільки, щоб торкатися дна лотка. Змастіть збитим яйцем і поставте в попередньо розігріту духовку для запікання приблизно на 30-40 хвилин або до золотисто-коричневого кольору на поверхні.
  11. Перевірте колір вашої пінци приблизно через 20-25 хвилин, якщо вона занадто швидко підрум’яниться, накрийте її алюмінієвою фольгою та випікайте далі.
  12. Ви можете ще раз перевірити, чи пінца повністю пропечена, проткнувши середину чистою дерев’яною шпажкою (шпажка має вийти чистою). Якщо пінца все ще волога, накрийте її алюмінієвою фольгою та запікайте ще кілька хвилин.
  13. Бажано переконатися, що пінца добре пропечена, оскільки вона досить швидко підрум’янюється під час випікання, тому її легко приготувати.
  14. Вийміть з духовки та дайте повністю охолонути на решітці. 
  15. Пінцу можна зберігати приблизно 2-3 дні або заморозити для подальшого використання. 
  16. Коли пінца спечеться, накрийте її чистим кухонним рушником і дайте охолонути.
  17. Зберігайте пінцу в харчовому пакеті, щоб вона залишалася м'якою пару днів.

Експериментуйте з приготуванням паски за нашими незвичайними рецептами з різних країн. Рекомендуємо приготувати Цурекі — традиційна грецька паска, Мазурек — Польська паска, американський великодній крафініталійський кекс Панеттоне, Мона де Паскуа  — традиційний пасхальний хліб з Іспанії.

Збирайтесь родиною та відзначайте свято Великодня разом в затишному та сімейному колі.

© ТМ «ЯСЕНСВІТ»
2023-03-24T18:10:13+02:00 2023-03-24T18:10:13+02:00
img 1870
замовити
онлайн